Hur elektroniska cigaretter hjälpte mig när allt annat hade misslyckats

By | april 3, 2016

Jag skäms inte för att säga att jag är en karlakarl. Jag har arbetat hårt i en tuff bransch hela mitt liv med fysiskt kroppsarbete som skulle platta till många män. Jag jobbar inte bara hårt utan lever hårt också, och tror i allmänhet inte på att låta problem tynga ner en utan på att överkomma dem.

Trots detta, sticker jag inte under stol med att det fanns två tillfällen under de senaste åren som nästan bröt ner mig totalt. Det första av dessa var att se en nära barndomsvän sakta ätas upp av cancer i lungorna, till följd av en liknande rökningsvana som min egen.

Det andra tillfället var på mitt eget fel för att inte lyckas sluta röka genom att använda en elektronisk cigarett, något jag svor att jag skulle göra efter att ha sett min vän tyna bort. Jag är inte en quitter som mina vänner skulle säga och när jag berättade för dem att jag skulle sluta röka, var det inte en enda av dem som tvivlade på mig. Jag är en rak, handlingskraftig kille som gör som han säger. Jag hade dock inte räknat med nikotinberoendets enorma kraft.

Första försöket

Mina första försök att sluta röka var baserat på ren och skär viljestyrka, jag trodde verkligen att detta skulle vara tillräckligt. Jag var fast besluten att jag inte skulle ge upp, men efter några veckor med ett ständigt nikotinsug i kombination med ett konstant dåligt humör, visste jag att jag inte kunde klara av det utan någon form av hjälp.

I början var jag förbryllad varför en tuff och stark kille som jag inte kunde besegra nikotinberoendet, men efter att ha läst på lite, upptäckte jag att nikotin anses vara mer beroendeframkallande än heroin, så jag tänkte att jag kanske inte borde vara så hård mot mig själv.

En vän på min lokala krog föreslog att jag skulle prova nikotinplåster då de hade funkat för honom. Dessa hjälpte men jag ibland glömde att sätta dem på och de hjälpte definitiv inte i stressade situationer när ett djupt bloss på en cigarett hade kunnat lugna mina nerver.

Elektroniska cigaretter

Efter lite eftertanke insåg jag att det förmodligen skulle ta år att bli av med mitt nikotinberoende, men om jag skulle fortsätta att röka så skulle jag sannolikt följa min vän i graven, något som jag svurit på inte skulle ske. Jag hade tidigare sett reklam för elektroniska cigaretter, men trott att de var som någon sorts leksak. Det var inte förrän jag insåg att man kunde få en elektronisk cigarett med nikotin som jag tyckte det kunde vara värt att ge dem ett försök.

Jag måste erkänna att det kändes lite konstigt i början, att hålla i en plastsak som såg ut som en cigarett, men den psykologiska effekten fanns definitivt där. Jag kunde hålla den mellan mina fingrar som en riktig cigarett och ta ett djupt bloss på den när jag behövde. Jag blev också positivt överraskad av smaken. Även om det inte smakade exakt som en vanlig cigarett, var det gott nog för ändamålet. Jag har hört att man också kan få med mintsmaker och andra originella smaker som säkert är ok för vissa, men de är inget för mig.

Ingen återvändo

Medan jag var osäker på hur det skulle gå för mig att sluta röka med hjälp av en elektronisk cigarett med nikotin, måste jag säga att det har gått mer än ett år nu och jag inte en enda gång har rökt en vanlig cigarett, inte ens efter några drinkar som jag antar är då de flesta människor trillar dit.

Eftersom jag har ett fysiskt föremål som jag kan ta upp från min ficka och ta ett bloss på när jag behöver, känner jag heller inte av något socialt utanförskap, och jag mår verkligen så mycket bättre nu, både fysiskt och ekonomiskt än vad jag gjorde när jag rökte.