ELEKTRONISK RÖKNING FÖR EN SUNDARE RÖKVANA

By | maj 21, 2016

Det finns ett stort utbud av tobaksbaserade rökprodukter på marknaden, med allt från märkestillverkade cigaretter med filter, till tjocka cigarrer, smala cigariller och tobaksfyllda pipor. Nu får denna grupp tillskott av moderna, innovativa teknologiprodukter, vilka tillför en ny dimension för användning och rökning av tobak och nikotin.

Elektroniska rökprodukter.

Elektroniska rökapparater, eller elektronisk cigarett, har funnits på marknaden under ett antal år. Vanligtvis drivna av uppladdningsbara batterier, liknar dessa små enheter cigaretter i både storlek och form. De förångar effektivt nikotinet, som sedan inhaleras på ungefär samma sätt som röken från en konventionell cigarett med filter.

Denna simulerade rökning hjälper rökare som vill trappa ner eller sluta röka, utan att abrupt behöva sluta med den totala upplevelsen. Även om produkter som nikotinplåster kan hjälpa till att minska nikotinsuget, kan de inte på något sätt ersätta den fysiska förnimmelsen av att röka. E-cigaretten med nikotin kommer med allt det välbekanta med rökning utan alla de vanliga hälsoriskerna.

Sundare rökvanor.

Den stora fördelen som elektronisk rökning har över konventionell tobaksrökning är en minskning av skadliga tillsatser och kemikalier som anses cancerframkallande. Ämnen som arsenik, beryllium, kadmium, formaldehyd, bly och tjära, tillsammans med hundratals andra tillsatser finns i vanliga cigaretter. E-rökare utsätts inte för dessa giftiga ämnen, då de använder ampuller som huvudsakligen rymmer flytande nikotin. Tillsammans med lite glycerin, smakämnen och destillerat vatten levererar elektroniska cigaretter en nikotinkick utan skadliga kemikalier.
Rökare med avsikt att minska sin exponering för nikotin, eller som försöker sluta röka helt, kan köpa påfyllningsbara ampuller med olika nikotinstyrkor för sina elektroniska cigaretter. På så sätt kan de gradvis minska styrkan av nikotin under en period av veckor eller månader, tills de är redo att sluta helt och hållet.
En annan fördel med att röka en e-cigarett med nikotin är att det helt eliminerar problemet med passiv rökning. Det genereras ingen rök som människor i närheten tvingas inhalera, och lämnar inte efter sig någon lukt och missfärgning i hemmet som tobaksprodukter gör. Detta gör elektronisk rökning sundare för rökare, omgivningen och miljön.

Teknologi och trender.

Elektroniska cigaretter har blivit väldigt sofistikerade, med framstegen inom teknologi som för med sig många alternativ för rökare. Det finns manuella och automatiska modeller att välja mellan; cigarett, cigarr och pipformade enheter; ett stort utbud av olika färgkombinationer; olika smaker; engångs- och laddningsbara modeller; och en mängd tillbehör som följer med dem.
Manuell eller automatisk: Manuella modeller kräver att rökaren trycker på en startknapp för att sätta igång förångningsprocessen, medan en automatisk modell startar så snart rökaren inhalerar i enheten.
Engångs och uppladdningsbara: Engångs e-cigaretter kan köpas en och en eller i förpackning, och varje cigarett kan räcka i upp till 500 bloss eller mer, beroende på märke. Laddningsbara startpaket kan köpas med litiumjonbatterier som kan laddas med en USB-laddare.

Smaker: Ett intressant utbud av smaker finns tillgängliga, inklusive standard tobak, mentol, spritdrycker som whisky och konjak, ett flertal fruktsmaker som äpple, blåbär eller körsbär, och till och med kaffe och chokladsmaker.
Färger och tillbehör: Alla färgkombinationer man som rökare kan tänka sig, verkar finnas ute på marknaden, från pastell till trendiga, starka färger, sofistikerat svart och kromade enheter, eller imitationer av konventionella cigarettfärger. Tillsammans med utsmyckade cigarettetuier, askar och förvaringsväskor, finns det en e-cigarett med nikotin där ute för alla smaker.